Úvod
Masticha je živica, ktorá sa získava zo stálozeleného stromu nízkeho vzrastu Pistacia Lentiscus. Názov chioská pochádza s gréckeho ostrova CHIOS na severovýchode Egejského mora blízko pobrežia Malej Ázie, kde sa pestujú stromy, ktorým sa tu vďaka špeciálnej mikroklíme výborne darí. Je veľmi vzácna vzhľadom na malé územie, na ktorom sa pestuje, práve preto sa považuje za národné bohatstvo.
Niečo z histórie
V období osmanskej nadvlády na ostrove Chios sa cena mastichy rovnala cene zlata. Za jej krádež hrozila zlodejom na pokyn sultána poprava. V roku 1822, kedy sa uskutočnil na ostrove tzv. chioský masaker, kedy bola vyvraždená veľká časť obyvateľstva, mali šťastie prežiť tento masaker jedine pestovateľské rodiny mastichy, pretože už v tom čase bola táto komodita výhodným a veľmi dôležitým obchodným artiklom a práve tieto rodiny dokázali zaistiť pravidelnú dodávku tejto zázračnej hmoty aj vďaka špeciálnej klíme predovšetkým na juhu ostrova (oblasť Mastichochoria), kde sa dodnes nachádzajú dedinky, ktoré sa zaoberajú spracovaním mastichy.
Práve vďaka špeciálnej klíme má chioská masticha jedinečné účinky a je tak uznaná chráneným označením pôvodu (certifikát originality) - tzv. P.D.O. (Protected Designation of Origin), ktorým Európska únia potvrdzuje účinky mastichy pochádzajúcej výlučne z ostrova Chios.
Mimochodom produkcia mastichy utrpela veľké škody v roku 2012, kedy boli lesy zasiahnuté mohutnými požiarmi.
Zber mastichy
Prírodná aromatická živica sa získava vo forme kvapiek zo zárezov, ktoré sa robia ostrými nástrojmi na kmeni veľkých vetví. Základom tohto procesu je samozrejme výhradne ručná práca. Je to najdôležitejšia a najnáročnejšia fáza produkcie
Strom rastie minimálne 5 rokov, kým je možné využiť jeho živicu. Vytekajúca živica, ktorá je spočiatku číra a lepkavá, zostáva pod stromom asi 20 dní, kým úplne nestuhne, závisí to tiež od slnečného svitu a vlhkosti prostredia. Masticha počas tuhnutia mení farbu do žltohneda a počiatočná horká chuť sa mená na sladkastú. Typická silná drevito-ovocná vôňa a sladkastá chuť je pre zrelú mastichu typická.
Dospelý strom poskytne ročne cca 1 kg živice.
Stuhnutá živica je následne zozbieraná a rozdeľovaná do kategórie podľa veľkosti kryštálov, ktoré sú nazývané aj „slzy“. Veľkosť kryštálov je od niekoľko milimetrov až do cca jedného centimetra. Následne sa kúsky kryštálov umyjú a dôkladne vyčistia.
Následne jednotliví pestovatelia celý objem úrody predávajú na ďalšie spracovanie, ktoré je centralizované pod Asociáciou pestovateľovchioskej mastichy.
Využitie a účinky
Chioská masticha bola v mnohých oblastiach využívaná v prírodnej terapii už v období staroveku. Jeden z prvých, kto opísal jej účinky bol slávny a uznávaný lekár Hippocrates, ktorý mastichu používal na liečbu a prevenciu tráviacich problémov, pri prechladnutí, ale aj pri ochoreniach ústnej dutiny a na osvieženie dychu.
Účinky mastichy boli a sú aj v súčasnosti skúmané rôznymi vedeckými odbormi – napr. v oblasti gastroenterológie (štúdie o schopnosti mastichyzlikvidovať baktériu helicobakter pylori), ale aj účinky chioskej mastichyna zdravie ústnej dutiny a pod.
V súčasnosti má široké využitie nielen v medicíne, ale aj v potravinárskom priemysle (dochucovanie mäsa, morských plodov, prísada do koláčov a cukroviniek, likérov, žuvačiek a pod.) a v kozmetike(výroba mastí, mydiel, zubných pást pod.). Nemenej dôležité je jej postavenie a význam v oblasti doplnkov výživy či už ide o použitie samotnej živice, prášku alebo vo forme kapsúl či oleja.
Zloženie živice
Presné zloženie živice nie je známe. Jej unikátnosť však spočíva z jedinečného spektra cca 80 účinných a aromatických látok (napr. prírodné polyméry, esenciálne oleje, terpény, fytosteroly, polyfenolya ďalšie radikálne účinné látky), vďaka ktorým je využívaná v oblasti potravinárstva, farmácie aj v kozmetickom priemysle.
Zhrnutie účinkov
Živica chioskej mastichy vás očarí nielen bohatou históriou, ale hlavne svojimi špecifickými vlastnosťami, pestovaním, čistotou a širokými možnosťami použitia.
Užívanie mastichy
Užívanie pravej chioskej mastichy je veľmi dobre tolerované – a to aj u pacientov s histamínovou intoleranciou, celiakiou či ľudí alergických na laktózu.
Odporúčaná intenzívna denná dávka je cca 1400 mg neriedenej mastichy.