Vláknina a jej význam

B0925283-448D-447B-B2AA-35E703AE3A85

PREČO JE POTREBNÉ DOSTATOČNÉ MNOŽSTVO VLÁKNINY?

 

Stravovanie sa v mnohých ohľadoch posunulo vpred oproti minulosti. Zvykli sme si vyberať kvalitné potraviny, vieme ako počítať kalorický príjem a dávame si pozor i na dostatočný príjem vitamínov, minerálov i makroživín, ktoré predstavujú cukry, tuky a bielkoviny. každá zo zložiek má svoje opodstatnenie a je nenahraditeľným komponentom našich jedálnych lístkov. Problémom však je, že naša krajina si stále drží nechvalne známe prvenstvo v ochoreniach tráviaceho systému.

Vynikáme predovšetkým vo výskyte karcinómov hrubého a tenkého čreva, ktoré patria medzi mimoriadne nebezpečné a bolestivé ochorenia, ktoré sú ťažko liečiteľné. Predurčuje nás k tomu naša kuchyňa, ktorá je plná živočíšnych tukov a naopak chudobná na ovocie a zeleninu. Za vznik týchto ochorení je v prvom rade zodpovedná vláknina, respektíve jej akútny nedostatok. Vláknina je polysacharid, ktorý je v ľudskom organizme zodpovedný za správnu peristaltiku čriev (pohyby čreva, vďaka ktorým dochádza k posúvaniu potravy a správnemu vyprázdňovaniu). Vláknina je obsiahnutá v ovocí a zelenine. Je možné ju samozrejme dodávať i vo forme farmaceutických preparátov ale vždy je lepšie spoľahnúť sa na prírodné zdroje. Chcete sa o vláknine dozvedieť viac? Tak pokračujte v čítaní a my vám odhalíme všetky tajomstvá vlákniny, ktorá prináša nielen zdravie tráviaceho systému ale zároveň sa stará o celkové zdravie organizmu. Koľko vlákniny by sme mali denne skonzumovať na to, aby sme do seba dostali potrebnú dávku?

 

Vláknina – všeobecné informácie

Vláknina patrí do skupiny polysacharidov a pre človeka je nestráviteľná, ale to neznamená, že nie je potrebná. Naša tráviaca sústava neobsahuje dostatok mikróbov, ktoré by dokázali rozštiepiť celý reťazec vlákniny. Hrubé delenie vlákniny je na rozpustnú a nerozpustnú. Najznámejšou rozpustnou vlákninou je psylium, ktoré sa dnes pridáva napríklad do bezlepkových chlebov, pretože zabezpečuje mäkkosť. Jeho tajomstvo sa ukrýva v tom, že pred samotným použitím je namočené do vody, v ktorej zväčší svoj objem. Po konzumácii sú mikróby v čreve schopné aspoň v obmedzenej miere rozštiepiť reťazec vlákniny na jednoduchšie stavebné jednotky. Úlohou rozpustnej vlákniny je podpora metabolizmu tukov ale ocenia ju určite i ľudia, ktorí momentálne podstupujú redukčnú diétu, pretože rozpustná vláknina navodzuje rýchlejší a trvácejší pocit sýtosti.

Druhou skupinou vlákniny je vláknina nerozpustná. Náš organizmus ju nedokáže stráviť ani rozštiepiť na jednoduchšie prvky a tak je jej hlavnou funkciou mechanické čistenie čreva od zbytkov potravy. Nerozpustná vláknina je však dobrá i ako prevencia pre tých, ktorí pravidelne bojujú so zápchou či majú problémy s vyprázdňovaním. Dokáže účinne pracovať s problematickým trávením a zlepšovať ho.

Obe skupiny vlákniny sú pre organizmus dôležité. odborníci sa zhodujú, že pre zabezpečenie zdravého trávenia, ktoré dokáže efektívne a dobre pracovať je potrebná konzumácia približne 30 g vlákniny denne. Okrem mechanického čistenia však vláknina dokáže na seba viazať i splodiny metabolizmu – škodliviny, ktoré sa pri trávení vytvárajú – a účinne ich odstraňovať z ľudského organizmu. Zároveň pôsobí výborne i na hladinu cholesterolu a dokáže bojovať s mnohými sezónnymi ochoreniami, ktoré naše črevá a celkový tráviaci systém postihujú. Správna konzumácia vlákniny a jej dostatočný príjem slúžia ako prevencia pred rakovinou čriev i konečníku. Nech sa na vlákninu pozrieme z ktorejkoľvek strany, patrí medzi rovnako dôležité zložky potravy ako makroživiny.

 8112321C-73BA-4B6C-9B71-CC66976DCB4B

Kde vlákninu hľadať?

Vláknina sa nachádza predovšetkým v surovom ovocí a surovej zelenine, nie sú to však jej jediné zdroje, na ktoré by ste sa mali spoľahnúť. Keďže sa jedná o polysacharid bunkových stien, hľadajte vlákninu vo všetkých potravinách rastlinného pôvodu. Ak chcete svoj jedálniček obohatiť a zvýšiť jeho rozmanitosť, dobrým nápadom je siahnuť po obilninách, ktoré sa ukrývajú v cereálnom chlebe a pečive či po strukovinách.

Pravdou je, že naši predkovia mali vo svojich jedálnych lístkoch oveľa väčšie zastúpenie vlákniny ako my teraz. Hoci sa snažíme spoliehať na stále viac potravín, ktoré k nám putujú z rôznych kútov sveta, úplne zabúdame na potraviny, ktoré boli pre naše stravovanie prirodzené. Pšenica a najmä modifikovaná pšenica, ktorú poznáme dnes, netvorila hlavnú náplň obilnín. Ešte predtým sme tu mali pohánku, pšeno či otruby, z ktorých je možné pripraviť obrovské množstvo výborných pokrmov a bonusom bude samozrejme vysoký obsah vlákniny, ktorý do svojho organizmu dostaneme.

Bohatým zdrojom sú tiež strukoviny. Napríklad fazuľa obsahuje na 100 g až 20 g vlákniny, čo rozhodne nie je zanedbateľné číslo. Mnohým však pri príprave strukovín prekáža ich extrémne dlhá doba prípravy a nevýhodou je tiež nadúvanie, ktoré je nepríjemné. Dnes už však obom vieme zabrániť. Čas prípravy skrátite tak, že deň pred prípravou strukoviny namočíte do vody a nadúvanie zas odstránite pomocou byliniek. Super účinná je napríklad šalvia či bazalka. Vyskúšať môžete samozrejme i psylium – ak si doma pripravujete pečivo, skúste do cesta pridať psylium. Pečivo sa vám odvďačí svojou mäkkosťou a výdržou a vy opäť do svojho organizmu dodáte vyššie percento vlákniny. Skvelým doplnkom sú taktiež vlákniny z čakanky alebo akáciová vláknina.

 74972AD7-F6AF-45DE-9232-906A718B93B7

Problémy pri konzumácii vlákniny?

Mnoho ľudí sa na začiatku sťažuje, že konzumácia vlákniny im prináša zdravotné problémy. Niet sa čomu čudovať. Posledné výskumy na populácii Českej a Slovenskej republiky ukázali, že denne dodáme nášmu organizmu približne 11 g vlákniny, čo predstavuje približne tretinu z odporúčaného množstva. Je to dôvod, prečo obe krajiny vynikajú vo výskyte karcinómov tráviacej sústavy a držia prvenstvo vo výskyte karcinómu hrubého čreva. Ak na začiatku dodáte do organizmu odporúčané množstvo vlákniny, môže to byť pre telo šok, ktorý sa prejaví napríklad veľmi silnými a bolestivými hnačkami.

Ak ste doteraz vlákninu nekonzumovali v odporučenom množstve, odporúčané je postupne zvyšovať príjem vlákniny a to v ideálnom prípade každý týždeň o 5 g. Pomôže vám tiež kombinovať príjem vlákniny so správnym pitným režimom, ktorý hrá pri zdraví čriev rovnako dôležitú úlohu ako vláknina a zároveň s ňou troví výborne duo.

Zdravie čriev nie je závislé len na vláknine ale i na správne kombinovaných potravinách. Biele pečivo, nekvalitné živočíšne produkty a biely cukor vám nielen nedodajú žiadnu vlákninu ale zároveň oslabujú celú mikroflóru vašich čriev. V črevách žije celé spoločenstvo baktérií, ktorých počet je vyšší ako počet buniek nášho vlastného tela a okrem toho, že sa starajú o trávenie, ich skladba ovplyvňuje i náš duševný stav. Správna skladba potravín a vláknina podporuje správne zloženie črevnej mikroflóry a správne trávenie. Premnoženie nesprávnych druhov a nedostatok vlákniny vedie naopak k zápche či naopak chronickej hnačke. Vláknina tak neovplyvňuje len zdravie našich čriev a trávenia ale stav celého tela.

Mimochodom, viete o tom, že správna konzumácia vlákniny v podstatnej miere znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení?

0719087E-7F66-4728-9221-BDA83DE81AA9

F17AEE76-E181-477F-84EF-405428336D64

0EA94BC6-E74C-49F5-B0FA-AD058881A29C

Nastavenia cookies

Používame súbory cookie, aby sme vám umožnili pohodlné prehliadanie webovej stránky a vďaka analýze prevádzky webovej stránky neustále zlepšovali jej funkcie, výkon a použiteľnosť

Nevyhnutné (vždy aktívne, nemožno vypnúť)
Tieto cookie sú potrebné na správne fungovanie webovej stránky
Analytické
Pomáhajú nám pochopiť, ako používate webové stránky. Môžeme ich použiť na zlepšenie
Profilovanie (marketing)
Vďaka týmto cookie súborom vám môžeme zobrazovať relevantný obsah a reklamy, ktoré pre vás môžu byť zaujímavé a užitočné