5 tipov ako podporíte svoju imunitu v čase koronavírusu

5 tipov, ako podporíte svoju imunitu v čase koronavírusu

Pandémia vírusu COVID-19 zasiahla do všetkých oblastí nášho života. Aby ste sa nákaze vyhli, okrem dodržiavania bezpečnostných opatrení existuje niekoľko jednoduchých tipov na posilnenie imunity, ktoré si stačí osvojiť a byť zdravý nielen v čase koronavírusu. 

Slnko a čerstvý vzduch sú dobrými pomocníkmi na podporu imunity, no v čase obmedzeného vychádzania, prípadne prísnej karantény je aj to málo slnečných lúčov vzácnosť. Imunitu si však môžete podporiť aj z domácich zdrojov. Liekom je dobrý spánok, službu urobia aj esenciálne oleje.   

  1. Konzumujte čerstvé ovocie, zeleninu a superpotraviny 

V prípade, že sa chcete ochrániť pred pandémiou koronavírusu, mali by ste siahnuť po strave bohatej na antioxidanty. „Prijmite stravovacie návyky dúhy, konzumujte ovocie a zeleninu všetkých farieb. Zamerajte sa na konzumáciu takých rastlinných potravín, ktoré sú zdrojom karotenoidov pomáhajúcich podporovať zdravý imunitný systém,“ radí Elizabeth Macgregor, vedúca katedry naturopatickej medicíny z austrálskej školy Endeavour College of Natural Health. 

Konzumácia prírodných vitamínov a minerálov pôsobí prirodzene a komplexne na náš organizmus. Okrem citrusových plodov, ktoré sú zdrojom vitamínu C, na podporu imunity je vhodné aj kivi, maliny, čučoriedky či jahody. K tipom starých mám rozhodne patrí cibuľa, cesnak, med, orechy. Určite ste počuli, že na imunitu je prospešná šťava z kyslej kapusty. Odporúča sa taktiež piť zelený a šípkový čaj. Skúste aj rôzne jarné bylinky, ktoré môžete pridať do hotového jedla a zvýšiť tak jeho nutričnú hodnotu.   

  1. Hýbte sa 

Platí, že šport blahodárne pôsobí na imunitný systém. Cvičenie má za následok mechanické a hormonálne zmeny v ľudskom organizme, ktoré pomáhajú v boji proti rôznym chorobám. Skúste si  v čase domácej karantény zapnúť online cvičenie s obľúbeným trénerom alebo trénerkou a povenovať sa pár minút denne sebe. Dôležité je zaviesť tento zvyk ako denný rituál ideálne hneď ráno.

V prípade, že sú silové a kondičné cvičenia pre vás veľkou záťažou, vyskúšajte jogu na podporu imunitného systému. Existujú aj dychové cvičenia na zníženie teploty, ktoré sú na internete prístupné zadarmo. Uvoľnenie tela a nabudenie mysle podporí aj prechádzka na odľahlom mieste. „Prechádzka je výborná v boji proti stresu, upokojuje organizmus a zlepšuje cirkuláciu krvi, čím napomáha imunite a pomáha telu bojovať proti chorobám, od obyčajnej chrípky až po závažné ochorenia,“ vymenúvajú pozitíva prechádzky odborníci rehabilitačného zariadenia NBRRH v americkom Texase.

  1. Vyspite sa

Spánok je pre budovanie imunity mimoriadne dôležitý a dokáže redukovať aj pocity stresu či úzkosti, ktoré sa môžu dostaviť, keď ste zatvorení v karanténe. Vedeli ste, že zdravý spánok dospelého by mal trvať 7-9 hodín? Vyhraďte si čas a dobre sa vyspite (ak teda nemáte doma malé deti a vaše možnosti sú obmedzené). Vytvorte si v spálni pokojné prostredie a pripravte si čo najpohodlnejšie lôžko - kvalitný matrac dokáže divy.

„Stres, samota a nedostatok spánku sú tri hlavné faktory, ktoré môžu ohroziť náš imunitný systém, a tým pádom sa zvyšuje náchylnosť na vírusové ochorenia. Súvisí to aj s produkciou prozápalového cytokínu, ktorého zvýšená produkcia môže spôsobiť pretrvávajúce infekcie horných dýchacích ciest,“ upozorňuje profesor Christopher Fagundes z Rice University a dodáva, že ľudia, ktorí nemajú pravidelný spánok sú náchylnejší ochorieť, napríklad aj koronavírusom.

  1. Využite silu prírody

Nie je nič lepšie ako využiť silu prírody vo svoj prospech. Počuli ste o tom, že vašu imunitu môžu podporiť  esenciálne oleje? Olej zdravia, eukalyptus, pomáha pri infekcii dutín, sennej nádche či bronchitíde, prospešný je pri chrípke, astme, kašli a rovnako podporuje aj koncentráciu. Pozitívne účinky na imunitný systém má aj citrónový esenciálny olej, ktorý využijete taktiež pri čistení domácností. Na podporu imunity a kardiovaskulárneho systému je dobrý pomocník aj zázvorový esenciálny olej, proti horúčke, bolesti kĺbov či kašľu pomáha mäta, prezývaná aj olej ľahkého srdca.

Pomocníkom v boji proti vírusom a ochoreniam môžu byť aj nosné inhalátory, prostredníctvom ktorých inhalujete 100 % esenciálne oleje. Napríklad zmes s názvom IMUNITA nakopne v čase pandémie aj tých, ktorí bojujú s oslabenou imunitou. 

Ak trávite veľa času v aute, nie je nič ľahšie, ako inhalovať blahodárne účinky prírodných esenciálnych olejov prostredníctvom difúzera v aute. Esenciálny olej nakvapkaný na vatovej tyčinky v modernom balení uvoľňuje zdraviu prospešnú vôňu postupne, je prenosný napríklad aj do kancelárie a prekvapí svojou dostupnou cenou 6,99 eur.

Účinky esenciálnych olejov sú vhodné aj pre deti, len dávkovanie je iné. Zmes na imunitu má svoju odľahčenú verziu určenú priamo pre tých najmenších, zmes Kiddy Imun obsahuje pomarančový, citrusový, borovicový esenciálne olej a tiež čajovník, ktorý pomáha detský organizmus chrániť proti vírusom a baktériám. Ak nemáte doma difúzer, esenciálne oleje sa dajú použiť aj do kúpeľa alebo prírodného oleja (napríklad kokosového, mandľového alebo sezamového) na natieranie.  

imunita set 600x600 590_altevita-zmes-esencialnych-olejov-imunita-10ml

  1. Doplnky z lekárne a e-shopov vyberajte opatrne

Ak dôverujete viac nákupu v lekárňach ako krátkej a účinnej prechádzke v prírode, vyberajte obozretne. Na podporu imunity voľte vitamín C, vitamín D a zinok. Lekárnici odporúčajú v aktuálnej situácii pandémie brať vitamín C a D vo zvýšenej dávke. Pozor však na správny výber liečiv. Odborníci radia sledovať zloženie doplnkov výživy, pričom by ste si mali vyberať tie prírodné a bez pridaného cukru a sladkých umelých náhrad či rôznych umelých farbív. Pri výbere uprednostňujte tie liečivá, ktoré sú certifikované Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv.