3 najúčinnejšie druhy vlákniny – aký je ich vplyv na ľudský organizmus?

Vláknina je v dnešnej dobe často zanedbávanou súčasťou stravy. Neustále počúvame o rôznych CBD, antioxidantoch, mineráloch či vitamínoch, no o dôležitosti vlákniny vám povie len málokto. A preto sme sa rozhodli, že sa jej povenujeme trochu podrobnejšie. Totižto, jej prínos v ľudskom organizme je až nečakane veľký.

B0925283-448D-447B-B2AA-35E703AE3A85

Vláknina má úzky súvis s črevami. Tým takmer nikto nevenuje špeciálnu pozornosť, až kým sa neobjavia nejaké tráviace ťažkosti. Zápcha či hnačka občas postihne každého z nás, no povedzme si na rovinu, zrejme ani vy jej nevenujete extra veľkú pozornosť. Dáte si nejaký liek, ktorý dá črevá do poriadku a naďalej fungujete úplne normálne. A práve v tom spočíva problém. Totižto, črevá sú orgán ako každý iný. Na svoje správne fungovanie potrebujú dostatok živín, minerálov, no najmä vlákniny. Pokiaľ nie sú dostatočne vyživené, ich funkcionalita je obmedzená. Vy to ani nemusíte navonok pociťovať, no vaše telo nefunguje efektívne.

Črevá a vstrebávanie živín

Úlohou čriev nie je len zbavovať telo nežiadúcich a potenciálne nebezpečných látok. Je potrebné uvedomiť si, že práve cez črevá sa všetky živiny prijaté do organizmu dostávajú do krvi, prostredníctvom ktorej putujú do jednotlivých tkanív a orgánov. Neefektívne fungovanie čriev sa odrazí na dvoch pomerne vážnych problémoch.

Zhoršená schopnosť vylučovania

Prvým je nedostatočná schopnosť čriev vylučovať nežiadúce látky von z tela. Či už sú to ťažké kovy, toxíny alebo prebytočné zvyšky plné baktérií. Nedostatočne vyživené črevo si s týmito látkami nevie poradiť, a tak ostávajú v tele. Postupne sa hromadia, čo si možno ani neuvedomíte, no ak ich množstvo prekročí určitú hranicu, začnú sa objavovať rôzne zdravotné problémy. Stretnúť sa môžete s bolesťami brucha, radou tráviacich ťažkostí a podobne. Nehovoriac o tom, že toxíny či baktérie začnú ovplyvňovať aj ďalšie orgány a časti tela. Zanedbaná starostlivosť o zdravie čriev tak môže vyústiť do vážnych ťažkostí.

Neefektívne vstrebávanie živín

Druhým problémom je nemožnosť dostatočne efektívne vstrebávať živiny do krvi. Nesprávne fungujúce črevá vylúčia množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a iných látok von z tela, lebo ich jednoducho nedokážu spracovať do podoby, aby sa mohli vstrebať do krvi. Vy tak síce môžete jesť zdravo a prijímať veľa rôznych doplnkov výživy, no ak vaše črevá nefungujú správne, takpovediac vyhadzujete peniaze von komínom. Nedostatočne vyživený organizmus v dôsledku nesprávne fungujúcich čriev je oveľa náchylnejší na rôzne ochorenia, rýchlejšie sa opotrebúva a starne.

Vláknina pre správne fungovanie čriev

Vláknina sa v zásade delí na dva druhy – rozpustnú a nerozpustnú. Ako už napovedá jeho názov, prvý menovaný typ sa dokáže v tele rozpustiť. Rozpustnú vlákninu (často nazývanú aj inulín) nájdete napríklad v šošovici, orechoch, či niektorých druhoch ovocia a zeleniny.V tele sa viaže na cholesterol a cukor a pomáha spomaľovať ich usádzanie či vstrebávanie. Zároveň priaznivo vplýva na črevnú mikroflóru. Nerozpustná vláknina, ktorú nájdete v zelenine alebo niektorých zrnách, má síce menej významné účinky, no stále je dôležitá. Pomáha udržiavať pravidelnosť vyprázdňovania čriev a slúži ako prevencia pred zápchou.

Aby ste mali istotu, že do svojho organizmu prijímate tú najkvalitnejšiu vlákninu, ktorá čo najlepšie podporí črevá, oplatí sa voliť overené druhy. K najlepším sa radí inulín z čakanky, akácie a agáve.

 

Inulín z čakanky

Čakanka je svojím vysokým obsahom inulínu známa po celom svete. Jeho najväčšia koncentrácia je v koreni rastliny, odkiaľ sa prirodzene extrahuje, následne je upravovaný a používaný ako prísada do rôznych doplnkov výživy. Benefitom je skutočnosť, že čakanka je pomerne nenáročná na starostlivosť a pri jej pestovaní nie sú potrebné žiadne genetické modifikátory.

Inulín z čakanky je uhľohydrát, ktorý sa veľmi často používa ako náhrada cukru pre diabetikov, keďže má prirodzene sladkú chuť. Tá je spôsobená fruktózou, ktorá patrí medzi tzv. zdravé cukry. Má nízky glykemický index, nulovú kalorickú hodnotu a nijako negatívne nevplýva na krvný tlak.

Účinky inulínu z čakanky v čreve

Výhodou je, že inulín z čakanky sa nedokáže rozložiť v žalúdku. V neporušenom stave sa tak dostáva do hrubého čreva a až tu sa správa ako rozpustná vláknina. Má významný probiotický účinok – v črevách prirodzene podporuje rast mikroflóry. Vďaka tomu zlepšuje funkčnosť čriev, organizmus sa tak dokáže oveľa ľahšie vysporiadať s ochoreniami a taktiež aj vstrebávanie živín je oveľa efektívnejšie. Vedecké štúdie napríklad preukázali pozitívne účinky inulínu na zlepšenie vstrebávania vápnika v čreve. Ten je dôležitý najmä pre správny vývoj kostí. Keďže inulín posilňuje prirodzenú mikroflóru, je aj dobrou prevenciou pred rakovinou hrubého čreva.

F17AEE76-E181-477F-84EF-405428336D64

Inulín z agáve

Agáve je púštna rastlina, ktorá pochádza z Mexika. V dnešnej dobe sa však pestuje prakticky po celom svete, najmä kvôli jej vysokému obsahu inulínu. Odhaduje sa, že jedna rastlina agáve obsahuje až 15 – 20 % inulínu, čo je skutočne pozoruhodná hodnota. Zaujímavosťou je, že inulín z agáve dokáže pomerne účinne regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Totižto, viaže sa na žlčové kyseliny, ktoré napomáhajú nezdravému tuku vstrebávať sa. Vďaka tomu pomáha ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, ktorých príčinou je najčastejšie práve zvýšená hladina nezdravého cholesterolu.

Probiotický účinok a regulácia hladiny cukru

Ako všetky ostatné druhy inulínu, aj ten z agáve má významné účinky v oblasti posilnenia črevnej mikroflóry. Uľahčuje tak odstraňovanie nežiadúcich látok von z tela a vstrebávanie živín. Zároveň bolo preukázané, že inulín z agáve dokáže regulovať hladinu cukru v krvia zabraňovať tak jej veľkým výkyvom. Aj preto je odporúčaný pre diabetikov.

Inulín z akácie

Akáciová vláknina, často označovaná aj ako arabská guma, sa vyrába z miazgy afrického stromu – akácie. Hoci nepatrí medzi najznámejšie druhy vlákniny, má jeden veľký benefit – je úplne bez chuti. Inulín z akácie je tak možné pridať do rôznych jedál či nápojov bez toho, aby akokoľvek zmenil ich chuť.

Zmiernenie črevných problémov

Inulín z akácie dokáže byť nápomocný pri rade rozličných črevných ťažkostí. Pomáha vyrovnávať črevné pohyby, vďaka čomu slúži ako dobrá prevencia pred zápchou. Niektoré štúdie dokonca preukázali, že pomáha pri nadmernej plynatosti či bolestiach brucha. Podobne ako ostatné druhy vlákniny, aj inulín z agáve zlepšuje črevnú mikroflóru a tak prispieva k celkovo efektívnejšiemu fungovaniu hrubého čreva. Vláknina má priaznivé účinky aj pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Totižto, navodzuje pocit plnosti a tak môže znižovať chuť do jedla.

Prijímate dostatok vlákniny aj vy?

Tak vidíte, vláknina zohráva v ľudskom tele skutočne významnú úlohu. Ak pociťujete akékoľvek črevné problémy, s veľkou pravdepodobnosťou sú spôsobené práve nedostatkom inulínu. Prijať dostatok vlákniny z bežnej stravy totižto môže byť problém. Len málokto dokáže denne skonzumovať dostatočné množstvo potravín, ktoré ju obsahujú v adekvátnej koncentrácii.

Ak chcete, aby vaše črevá fungovali na 100 % za každých okolností, stojí za to podporiť ich kvalitnou vlákninou obsiahnutou vo výživových doplnkoch. Vďaka nej bude vaše telo schopné fungovať stopercentne efektívne a pozitívne účinky sa prejavia nielen na zdraví čriev, ale aj mnohých ďalších orgánov. Je to skutočne jednoduché!