Fakty o ryžovom mlieku - kvôli týmto benefitom sa ho oplatí vyskúšať!

5faa3b7da9b3940b012bf083_1

Ryžové mlieko patrí medzi najobľúbenejšie bezlaktózové alternatívy ku klasickému kravskému mlieku. Avšak, do svojho jedálnička ho môžete zaradiť aj v prípade, že s laktózou nemáte žiaden problém. Obsahuje totižto viacero vitamínov a minerálov, ktoré majú priaznivé účinky na ľudský organizmus.

Kravské mlieko je prirodzeným zdrojom vápnika, bielkovín a mnohých ďalších cenných látok. Avšak, obsahuje laktózu, na ktorú je veľa ľudí citlivých. Práve preto sa v posledných rokoch čoraz intenzívnejšie hľadajú alternatívy, ktoré majú podobe dobrú nutričnú hodnotu ako klasické kravské mlieko, no neobsahujú laktózu. Do popredia sa dostáva najmä ryžové mlieko. To sa vyrába zo špeciálnej hnedej ryže, ktorá sa pri vysokom tlaku melie na mlynčekoch. Pri tomto procese sa z nej získava tekutina, ktorá sa ďalej upravuje.

Počas prirodzenej enzymatickej premeny, ktorá sprevádza výrobu ryžového mlieka, sa uhľohydráty transformujú na cukry, predovšetkým na glukózu. Avšak, optimálna chuť sa často prirodzenou cestou dosiahnuť nedá, preto niektorí výrobcovia do neho pridávajú cukrový sirup. Vo výsledku má ryžové mlieko jemnú tekutú konzistenciu, je bielej farby a má mierne sladkú chuť. Jeho využiteľnosť je tak porovnateľná s klasickým kravským mliekom.

Ryžové mlieko je obľúbené nielen u ľudí s laktózovou intoleranciou, ale aj u vegetariánov a vegánov, keďže má stopercentne rastlinný pôvod.

recipe-r2362-rice-milk-fullsize-061602

Zdravotné benefity ryžového mlieka

Z hľadiska vitamínov a minerálov má ryžové mlieko najväčší percentuálny obsah vitamínu B-12, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri mnohých procesoch v ľudskom tele. Okrem toho obsahuje aj pomerne veľké percento mangánu, vápnika, vitamínu B2, A, D, fosforu, uhľohydrátov, medi a selénu. Kombinácia všetkých týchto látok zaručuje viacero pozitívnych účinkov na organizmus. Vedecké štúdie preukázali, že ryžové mlieko prináša najmä nasledovné zdravotné benefity.

1. Posilnenie imunitného systému

Ryžové mlieko obsahuje viacero účinných antioxidantov, ktoré podporujú odolnosť imunitného systému. Pomáhajú zabraňovať oxidačnému stresu buniek, ktorý vedie k zápalom a mnohým ochoreniam. Taktiež urýchľujú hojenie zápalov, ktoré sú vyvolané negatívnymi vplyvmi z okolia alebo alergiami. Telo sa vďaka nim dokáže ľahšie vysporiadať s náporom vírusov a baktérií. Získava tak lepšiu odolnosť voči virózam a prenosným ochoreniam.

2. Podpora zdravej pokožky a prevencia pred spálením

Okrem toho, že ryžové mlieko obsahuje antioxidanty, jeho súčasťou je aj kyselina 4-aminobenzoová. To, čo na prvý pohľad vyzerá ako hrozivá chémia, má v skutočnosti významný prínos pre zdravie ľudskej pokožky. Totižto, prispieva k odolnosti voči spáleniu slnečným žiarením. Naviac, pomáha eliminovať rôzne kožné nedokonalosti – škvrny a pehy. Účinné antioxidanty z ryžového mlieka zas urýchľujú liečbu zápalov, vďaka čomu sa dokáže koža rýchlejšie zotaviť z rôznych poranení.

Hoci ryžové mlieko je primárne určené na konzumáciu, viete ho aplikovať aj na povrch pokožky. Vhodné je predovšetkým pre ľudí s kožou citlivou na spálenie. Aplikovať ho môžete rovnako ako klasické opaľovacie mlieko, pričom na pokožke vytvorí film odrážajúci slnečné lúče. Jednotlivé látky z ryžového mlieka sa vpijú do kože a dodajú jej tak potrebné vitamíny a minerály, ktoré taktiež podporia odolnosť voči spáleniu.

3. Zníženie hladiny cholesterolu

Klasické kravské mlieko obsahuje cholesterol, ktorého zvýšená hladina v krvi je príčinou mnohých zdravotných problémov, najmä kardiovaskulárneho charakteru. Ryžové mlieko cholesterol neobsahuje, pomáha tak redukovať jeho denný príjem. Na zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi trpí veľká časť populácie, pričom mnohí ľudia o tomto probléme ani nevedia. Cholesterol sa ukladá na stenách ciev, čím postupne obmedzuje prietok krvi. Do jednotlivých telových buniek sa nedostáva dostatok krvi s kyslíkom a živinami, v dôsledku čoho prestávajú stopercentne plniť svoju funkciu. Zvýšená hladina cholesterolu spôsobuje aj nárast krvného tlaku.

Ak na hladinu cholesterolu v krvi nemyslíte a neustále konzumujete jedlá a nápoje s jeho vysokým obsahom, môže dôjsť až k úplnému upchatiu ciev a rapídnemu zvýšeniu rizika infarktu.

4. Zlepšenie odolnosti kostí

Ryžové mlieko obsahuje vitamín D, vápnik, železo a horčík, teda prvky dôležité pre správny vývoj kostí. Vďaka nim sa kosti stávajú pevnejšími a odolnejšími voči mechanickému namáhaniu. Prijímanie týchto prvkov je dôležité najmä pre ľudí, ktorí pravidelne športujú, prípadne vykonávajú manuálnu prácu. V takom prípade je celá oporná sústava nadmerne zaťažovaná a je potrebné poriadne ju vyživiť.

5. Priaznivý vplyv na tráviaci trakt

Keďže ryžové mlieko neobsahuje laktózu, nezaťažuje zažívací trakt tak ako klasické kravské mlieko. No nielen to. Vďaka obsahu prospešných vitamínov a minerálov podporuje produkciu tráviacich štiav a prispieva k udržaniu zdravej črevnej mikroflóry. Je tak vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia rôznymi druhmi zažívacích problémov.

6. Spomalenie starnutia a dodanie energie

Hoci na prvý pohľad to možno vyzerá neuveriteľne, ryžové mlieko dokáže skutočne prispieť k spomaleniu starnutia buniek. Ako je to možné? Pomerne jednoducho. Obsahuje inozitol – látku, ktorá podporuje rast a zdravý vývoj nových buniek. Prejaviť sa to môže napríklad na bunkách kože, a to tak, že pokožka bude pružnejšia a už na prvý pohľad zdravšia.

Vysoký obsah vitamínov a minerálov, plus určité percento cukru, pocítite na prílive pozitívnej energie. Ryžové mlieko dokáže zlepšiť náladu a mierne nakopnúť organizmus. Vy sa tak budete cítiť zdravo a vitálne.

bio rice milk powder 600x600

Ako konzumovať ryžové mlieko?

Ryžové mlieko môžete konzumovať úplne rovnako ako klasické, kravské. Ak chcete, viete ho vypiť v jeho čistej podobe. Avšak, môžete ho využiť aj na prípravu iných nápojov. Napríklad, kávy, ktorej dodá krémový charakter a výnimočnú chuť. Často sa pridáva aj do zmesi na výrobu zmrzliny, prípadne do chutných a zdravých ryžových pudingov. Možnosti sú neobmedzené, je tak už len na vás, ako ho využijete vy. Jedno je však isté. Okrem toho, že vás poteší svojou príjemnou chuťou, naviac vaše telo zaplaví množstvom zdraviu prospešných látok. Tak neváhajte a vyskúšajte ho aj vy!