Ghee maslo - poklad starých mám

Nie je maslo ako maslo

 

Maslo ghee (čítaj „ghí“) vonia ako maslo, chutí o niečo lepšie ako maslo, no je zároveň oveľa zdravšie. Názov pochádza z Indie, keďže v miestnej medicíne je veľmi obľúbené – používa sa na ťažkosti s trávením či liečbu menej závažných popálenín.

U ghee masla ide vo všeobecnosti o čistý mliečny tuk. Proces prepúšťania alebo rozpúšťania masla bol v minulosti efektívny najmä pre dlhšiu skladovateľnosť potravín. Keďže len málokto vlastnil v tej dobe chladničku, skladovanie niektorých potravín z domáceho zdroja sa muselo prispôsobiť aktuálnym podmienkam. Preto sa z masla prepustila bielkovina, voda a iné netukové látky, ktoré by sa mohli rýchlo kaziť. Takto prepustené maslo vydržalo v domácnosti takmer pol roka.

 

Čo obsahuje ghee maslo a ako vie pomôcť nášmu zdraviu?

 

Tento typ masla obsahuje z väčšej časti predovšetkým nasýtené tuky. Nie nadarmo sa dá ghee maslo zaradiť k najstabilnejším zdrojom dobrého tuku. A okrem nich obsahuje aj vitamín A, C, D, vitamín E, K a tiež sodík, fosfor, železo, draslík a napríklad aj veľmi potrebný horčík.

 

Výhody ghee masla:

  • Je chutnejšie ako obyčajné maslo – Odstránením mliečnej bielkoviny a laktózy sa chuť masla zvýrazní a do popredia vystúpia jemne orieškové arómy. Ghee maslo je teda ideálne na varenie, pretože výborne dochutí každé jedlo.
  • Nepokazí sa vám – Ghee maslo môžete skladovať aj niekoľko mesiacov, pričom nemusí byť v chladničke. Môžete si ho teda vyrobiť alebo nakúpiť vo väčšom množstve vopred bez toho, aby ste neustále kontrolovali dátum spotreby.
  • Ľahko ho strávite – Vďaka absencii laktózy vás nebude trápiť nafukovanie, ghee maslo je vhodné aj pre ľudí s alergiou na laktózu.
  • Pomôže vám schudnúť – Obsahuje konjugovanú kyselinu linolovú (CLA), ktorá zabraňuje ukladaniu tukov do tukových buniek, takže má nezanedbateľný vplyv na redukciu hmotnosti. CLA je tiež súčasťou mnohých výživových doplnkov na chudnutie, ghee vám však túto látku ponúka v prírodnej a navyše veľmi chutnej forme.
  • Posilní vašu imnunitu – Ghee obsahuje vitamín E, ktorý je podobne ako vitamín C silným antioxidantom. Posilní teda váš imunitný systém a pomôže telu bojovať s prípadnými zápalmi.
  • Je prospešné pre celiatikov – Pomáha nielen im, ale aj ľuďom s Crohnovou chorobou, ktorých telo nedokáže vstrebávať vitamín A prirodzeným mechanizmom. Ghee maslo vitamín A doplní spôsobom, ktorý nezaťaží ich organizmus.
  • Udrží vaše kosti pevné – Maslo ghee obsahuje nielen vitamín D, ale tiež vitamín K2. Tieto vitamíny rozpustné v tukoch často ľuďom chýbajú, hrajú však významnú rolu vo vstrebávaní vápnika a v jeho ukladaní do kostí a zubov. Ghee teda pomôže udržať vaše kosti a zuby pevné a ochráni vás pred osteoporózou.
  • Pomôže vášmu tráveniu – Na rozdiel od bežného masla obsahuje ghee vyšší podiel kyseliny maslovej. Tá má priaznivý vplyv na tráviace procesy a pomáha aj ľuďom s chorobami tráviaceho traktu (Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva). Okrem toho pomáha organizmu bojovať s metabolickým syndrómom (porucha vylučovania inzulínu) a inzulínovou rezistenciou – je teda skvelou zbraňou v boji proti nadbytočným kilogramom. Kyselina maslová má aj protizápalový účinok.
  • Ochráni vaše srdce a cievy – Vďaka bohatému obsahu omega-3 mastných kyselín dokáže stabilizovať hladinu „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu a tým pôsobí ako prevencia pred srdcovocievnymi ochoreniami.

 

Náhrada olejov a krémov na pokožku tela

Okrem vnútorných zdravotných výhod ho kedysi naši predkovia používali aj na poranenie pokožky pri popáleninách, odreninách alebo rôznych iných kožných problémoch. Svojim mastným zložením sa často používa prepustené maslo aj ako ochrana pokožky a pier v zimnom období, kedy vytvorilo na pokožke akýsi ochranný mastný filter, čím sa zabránilo vysúšaniu a popraskaniu pokožky.

Ghee maslo sa používa aj pri rôznych druhoch masáží. V Ajurvéde sa stalo často používaným pre jeho regeneračné a omladzujúce schopnosti. Na uvoľnenie tela a ducha sa používa ghee maslo predovšetkým pri rôznych relaxačno – očisťujúcich procedúrach, kedy bežné kozmetické oleje nie sú najvhodnejšie. Dokáže odbúrať stres, napätie, nervozitu, depresiu, uvoľniť a navrátiť vnútornú silu a energiu.

V našej ponuke nájdete ghee maslo od farmárov z Českomoravskej vrchoviny vyrobené z najkvalitnejšieho masla.