Cesta čaju - spoznajte matchu

Čaj, z ktorého vzniká Matcha Tea, rastie na čajových plantážach v oblastiach Nishio a Shizuoka. Dávame si obzvlášť záležať, aby naši dodávatelia pestovali čajovníky v čisto Bio podmienkach. Čajovník čiže Camellia sinensis je vždyzelená rastlina, ktorá rastie v teplom a vlhkom podnebí. Z rastliny čajovníka sa vyrába čierny, biely aj zelený čaj a líšia sa iba spôsobom spracovania. Ako matcha môžeme čaj označiť až na úplnom konci jeho dlhej cesty, teda až tesne pred tým ako ho rozosielame našim zákazníkom. Zažite s nami cestu čaju od úplného začiatku až do vašej šálky.

Každá nová rastlinka čajovníka vyrastá buď zo semienka alebo odrezaním časti dospelej rastliny. Takýto rez sa zasadí do kvetináča a umiestni do skleníka, kde na neho nemôžu škodci ani slnko. Po niekoľkých mesiacoch je rastlina dostatočne silná pre vysadenie na čajové plantáže. Až po piatich rokoch je čajovník pripravený na zber úrody.

matcha-hand-picking-japan

Celá čajová plantáž sa zhruba tri týždne pred zberom zakryje sieťami. Vďaka nim k listom prenikne len 10-20 % slnečného svetla a rastlina začne vytvárať veľké množstvo chlorofylu. Pri zbieraní sa trhajú len tie najvrchnejšie a najzelenšie lístky čajovníka. Niekedy sa kríky zastrihávajú nožnicami, inokedy pomôže technika, a listy pre rady Premium, Ceremony a Delicacy sa zbierajú výhradne ručne do pletených košíkov. Táto práca je nenáročná a na plantážach môžeme stretnúť ako brigádnikov, tak aj staršie generácie. Listy sa zberajú trikrát za rok, ale najchutnejší a najšťavnatejší je zber prvý (first flush), ktorý dozrieva zhruba na konci apríla alebo začiatkom mája. A práve z tejto prvej úrody vzniká náš Matcha Tea.

Zozbierané listy sa potom preplachujú a následne triedia podľa veľkosti a kvality. Do 24 hodín musia čajové listy prejsť horúcou parou, v ktorej strávia asi 20 sekúnd a zastaví sa tak ich oxidácia. V praxi to znamená, že zostanú krásne zelené a zachovajú si všetky zdravotné benefity. Až potom prichádza na rad proces sušenia v teplovzdušných bubnoch.

Usušené lístky sú ďalej roztriedené podľa farby, vône a chuti. Potom začína ochutnávanie. Čajový majstri sú skutoční experti na čaj. Mohli by sme ich prirovnať k vinohradníkom, ktorí starostlivo vyberajú, ktoré hrozná sa majú zmiešať, aby bolo výsledné víno dokonalé. Čajový majstri majú sokolí zrak a perfektne vyberanú chuť, takže bez zaváhania rozpoznajú vlastnosti rôznych čajových lístkov. Je to práve majster, kto starostlivo vyberá, ktoré listy sa majú zmiešať, aby mohol vzniknúť lahodný matcha. Náš Matcha Tea je unikátny, pretože má chuť vytvorenú na mieru.

Po ochutnávaní sú stopky, žilky a stonky oddelené od dužiny listov. Tradične túto selekciu robili ženy čínskymi paličkami, dnes už pomáhajú stroje. Výsledná zmes tejto dužiny (tenča) sa uchováva v chladiacich skladoch, kým nepríde objednávka na čerstvú dodávku matcha. Potom čaj vyskladnia a putuje do žulových mlynov, kde v úplnej tme konečne vzniká matcha prášok. Až od tejto chvíle ho môžeme pomenovať matcha (v preklade doslova "mletý čaj"). Čaj sa melie v žulových mlynoch už viac ako 800 rokov. Zomlieť 40 g trvá hodinu a výsledná veľkosť jedného zrniečka prášku matcha je 5-10 mikrónov (teda 0.001 milimetra).

istock-509426032_770x433_acf_cropped-2

Okamžite po zomletí sa znovu kontroluje chuť, farba, textúra či veľkosť zrniečok čerstvo pomletého matcha. Bezprostredne potom sa matcha v prísnych hygienických podmienkach balia do vzduchotesných obalov alebo do škatuliek, a vzorka šarže prechádza kontrolou kvality. Potom sa jednotlivé čerstvo mleté balenia naskladajú do lietadla a to letí k nám do Európy. 

Aby sme si boli istí, že je čaj naozaj v poriadku, každá novo-naskladnená šarža sa posiela na analýzu do nezávislého pracoviska, kde sa testuje prítomnosť plesní, ťažkých kovov, pesticídov alebo baktérií – coli. 

Akonáhle si preberiete svoj balíček a pripravíte si svoju obľúbenú šálku matcha, je cesta čaju na konci.

1478_altevita-bio-matcha-100g