Sezónne alergie - ako sa na ne pripraviť?

shutterstock_639861148_1024x1024-webp-1024×683-

Jar je za dverami a spolu s ňou aj alergie – pripravte sa na ne v predstihu!

Jar je obdobím, ktoré alergici nemajú veľmi v láske. Kvitnúce rastliny spojené s všadeprítomným peľom spôsobujú, že človek s alergiou takmer ani nemôže vyjsť von z domu. Akákoľvek exteriérová prechádzka znamená nepríjemnú alergickú reakciu. Vďaka účinným esenciálnym olejom a aromatickým difuzérom sa však už jari nemusíte vôbec obávať!

Odborníci sa zhodujú, že alergické reakcie sú geneticky podmienené. Teda, s alergiou sa človek už narodí. Je však otázkou času, kedy sa alergia reálne prejaví. Niektorí ľudia zažívajú alergické reakcie už od narodenia, no u veľkého množstva ľudí sa prvé príznaky alergie začnú prejavovať až v neskoršom veku. Spúšťačom alergie je kontakt s danou látkou – či už chemikáliou, peľom, čiastočkami trávy, chlpmi zvierat, alebo nekonečným množstvom ďalších zlúčenín či prvkov.

V našich končinách sa najčastejšie stretávame s alergiami na peľ, ktoré sa najvýraznejšie prejavujú na jar. Medzi obvyklé alergické reakcie patrí kašeľ, opuch nosnej sliznice znemožňujúci voľné dýchanie, slzenie očí, či kýchanie. Zažívať tieto alergické reakcie pri každom pobyte vo vonkajšom prostredí rozhodne nie je príjemné. Našťastie, veda už našla spôsoby, ako príznaky alergií efektívne eliminovať. Riešením sú prírodné esenciálne oleje!

Inhalácia esenciálnych olejov a boj a alergiou

Jedným z najmodernejších spôsobov, ako efektívne zmierňovať príznaky alergie, je inhalácia esenciálnych olejov. Esenciálne oleje sú tvorené výťažkami z rôznych bylín, ktoré pomáhajú zmierniť opuch nosnej sliznice a uľahčujú tak dýchanie. Okrem toho však prinášajú aj množstvo ďalších benefitov. Napríklad, majú antibakteriálne účinky, povzbudzujú organizmus, pomáhajú bojovať so stresom, posilňujú imunitu a podobne.

Samotná inhalácia je mimoriadne efektívnym spôsobom, ako účinné liečivé látky dostať do organizmu. Drobné inhalované čiastočky esenciálneho oleja sa z pľúc dostávajú priamo do krvi, takže sú využité prakticky ihneď. Na rozdiel od prijímania vitamínov a minerálov v potrave, pri inhalácii nehrozí, že veľká časť látok sa nevyužije a vylúči sa von z tela. Inhalácia dáva veľký zmysel najmä pri boji s alergiou, keďže účinné látky sa ihneď dostávajú do dýchacieho systému, ktorý je alergiou najviac postihnutý.

Ak na zmierňovanie alergických reakcií využívate liečivá v podobe tabletiek, na ich účinok musíte často čakať dlhšiu dobu. V prípade inhalácie sa účinok dostavuje prakticky ihneď. Nehovoriac o tom, že tabletky proti alergiám obsahujú množstvo chémie, ktorá zbytočne zaťažuje pečeň a celý organizmus. Inhalované esenciálne oleje sú tvorené výhradne prírodnými výťažkami z bylín, ani z dlhodobého hľadiska tak nijako nezaťažujú pečeň a neškodia organizmu.

Nosný inhalátor – pomoc vždy poruke!

Esenciálne oleje môžete inhalovať rôznymi spôsobmi. Medzi tradičné riešenia patrí pridávanie éterických olejov do horúceho kúpeľa, z ktorého sa oleje uvoľňujú do prostredia ako súčasť vodnej pary. Túto paru dýchate, vďaka čomu sa oleje dostávajú do tela. Obľúbená je aj inhalácia z vonných sviečok. Medzi moderné spôsoby inhalácie patria osviežovače vzduchu, ktoré dokážu drobné čiastočky esenciálneho oleja v pravidelných intervaloch rozptýliť do prostredia. Hoci tieto spôsoby inhalácie sú účinné, v prípade zmierňovania príznakov alergie nedávajú až tak veľký význam. Alergické reakcie sa totižto väčšinou prejavujú v exteriéri, nie doma, vo vani.

Na inhaláciu esenciálneho oleja tak môžete využiť praktický nosný inhalátor Altevita Allergy, ktorý má kompaktné rozmery. Môžete ho tak neustále nosiť so sebou vo vrecku a mať tak istotu, že ak vás niekde prekvapí alergická reakcia, budete môcť ihneď zakročiť. Inhalátor obsahuje výťažky z eukalyptu, citrónu, rozmarínu, levandule a bazalky, ktoré sú najúčinnejšie práve pri zmierňovaní alergických reakcií dýchacích ciest. Inhalácia je mimoriadne jednoduchá – stačí si striedavo zapchať nosné dierky a hlboko sa nadýchnuť z inhalátora priloženého k nosnej dutine. Úľavu od upchatého nosa pocítite prakticky ihneď.

alergia (1)

Praktické difuzéry na inhaláciu v aute

Na inhaláciu esenciálnych olejov nemusíte využívať len vreckové inhalátory, k praktickým moderným riešeniam patria difuzéry do auta. Difuzéry do auta dostupné v našom e-shope sú dostupné v rôznych verziách a veľkostiach. Rozhodnúť sa môžete pre malé kruhové difuzéry s rôznymi dizajnmi, alebo väčšie difuzéry valcovitého tvaru. Difuzéry esenciálnych olejov do auta sa uchytávajú priamo na mriežku výduchov ventilácie. Prúd vzduchu z výduchov prechádza difuzérom, v ktorom na seba naviaže drobné čiastočky esenciálneho oleja. Ten sa následne dostáva do celej kabíny auta, ktorú rozvonia príjemnou vôňou, no zároveň prinesie cenné zdravotné benefity každému členovi posádky.

To, akým esenciálnym olejom svoj difuzér v aute naplníte, je len na vás. V jarnom období odporúčame využiť esenciálne oleje zmierňujúce príznaky alergií, aby vás nepríjemná alergická reakcia nezastihla počas šoférovania. Totižto, peľ sa dokáže jednoducho dostať aj do interiéru auta a jeho odstránenie môže byť náročné. Vďaka difuzéru esenciálnych olejov môžete mať istotu, že sa budete môcť vždy naplno sústrediť na okolitú premávku a upchatý nos či iný prejav alergickej reakcie nebude obmedzovať vaše reakcie.

HTB1pq0waozrK1RjSspmq6AOdFXaH-jpg-900×900-

Aký esenciálny olej kúpiť?

V dnešnej dobe sa liečba a prevencia ochorení prostredníctvom esenciálnych olejov stáva čoraz populárnejšou. Je však dôležité kúpiť správny esenciálny olej. V prvom rade sa zamerajte na esenciálne oleje, ktoré sú vyrobené zo stopercentne prírodných výťažkov. V mnohých e-shopoch totižto nájdete éterické oleje, ktoré obsahujú aj rôzne umelé arómy a chemické prísady. Takéto oleje neprinášajú takmer žiadne zdravotné benefity, práve naopak – umelé arómy sú pre ľudské telo nepriaznivé a môžu vyvolať bolesť hlavy, či iné ťažkosti. Myslite na to, že esenciálny oleje nekupujete len kvôli jeho vôni, ale najmä kvôli pozitívnym účinkom.

Ak hľadáte esenciálny olej, ktorý vám pomôže pri alergických reakciách dýchacích ciest, odporúčame voliť produkty s výťažkami z eukalyptu, citrónu, rozmarínu, levandule a bazalky. Takým produktom je napríklad Altevita zmes esenciálnych olejov Allergy. Kombinácia týchto výťažkov má mimoriadne príjemnú vôňu, ktorú si ihneď zamilujete. Zároveň však prináša cenné benefity pri ochoreniach a alergiách dýchacích ciest. Jednotlivé výťažky obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a ďalších látok, ktoré pomáhajú eliminovať opuch dýchacích ciest spôsobený alergiou a uľahčiť tak dýchanie. Zároveň však podporujú imunitu, ničia vírusy a baktérie, čo v tomto období nepochybne oceníte.

allergy1

Vyskúšajte si moderný boj s alergiou aj vy!

Väčšina alergií sa nedá úplne liečiť, no ich príznaky viete zmierniť tak, že nebudú takmer vôbec prekážkou vo vašom živote. Je už len na vás nájsť najlepší spôsob, ktorý vás od príznakov alergie spoľahlivo odbremení. Alergia vám môže strpčiť každú jednu jar, no pokiaľ viete, ako proti nej efektívne bojovať, už vás nemusí v ničom obmedzovať.

Tak, ste pripravení užiť si jar naplno, bez nepríjemných príznakov alergie aj vy? Neváhajte a vyskúšajte prírodné éterické oleje, ktorých pozitívne účinky potvrdilo už množstvo spokojných zákazníkov. Boj s alergiou nemusí byť spojený s tabletkami či nosovými sprejmi. Môže byť stopercentne prírodný, voňavý, no zároveň veľmi efektívny!