Kurkuma - bioaktívne korenie a jeho zdravotný prínos

Táto silná protizápalová bylina sa po stáročia používa v ľudovom liečiteľstve na liečbu rôznych ochorení. Získava sa zo žltej korene rastliny Curcuma longa, ktorá sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach Juhovýchodnej Ázie od Indie až po Indonéziu. Patrí do čelade ďumbierovitých rastlín, starovekí Gréci, ktorí sa s ňou stretli vďaka obchodníkom, ju dokonca pomenovali žltým zázvorom.

 

Účinná zlúčenina kurkumy – kurkumín, sa vo veľkej miere skúma kvôli svojmu potenciálu v prevencii proti chorobám a na boj proti nim. Len pre zaujímavosť, kurkuma kúpená v obchode obsahuje približne 2-3% kurkumínu.

 

Indovia konzumujú v priemere dva gramy tejto koreniny denne. A práve tomuto faktu vďačia podľa výskumníkov za niekoľkonásobne nižší výskyt civilizačných ochorení 

v porovnaní s európskymi krajinami, kde sa priemerná denná spotreba kurkumy ráta na pár miligramov.

 

Čítajte ďalej a spoznajte 4 hlavné benefity kurkumy pre zdravie aj lepší výkon.

 

1. Protizápalový účinok a podpora mozgových funkcií

Kurkumín je momentálne jeden z najsľubnejších kandidátov na potláčanie zápalu bez nežiaducich vedľajších účinkov. Hlavný protizápalový účinok kurkumínu súvisí s jeho schopnosťou potláčať zrážanlivosť krvných doštičiek a tlmiť proces vyvolávaný zápalovými faktormi. Predpokladá sa, že v nadobličkách stimuluje tvorbu kortizonu, ktorý priamo podporuje liečivé procesy.

Ukázalo sa tiež, že zápal hrá hlavnú úlohu pri poklese kognitívnych funkcií. V týchto situáciách kurkuma ponúka svoje funkčné protizápalové vlastnosti ktoré majú ochranný účinok pre náš mozog.

Kurkuma dokáže zvrátiť niektoré biochemické zmeny spojené so starnutím mozgu a eliminovať výskyt ťažkých kovov v tele.

 

2. Posilnenie imunity a boj proti voľným radikálom

 

Ukázalo sa, že kurkuma zvyšuje antioxidačnú kapacitu organizmu a pomáha bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi. To je obzvlášť dobré pre imunitný systém, ako aj funkciu mozgu. Pre silné antioxidačné účinky sa kurkuma využíva pri liečbe rakoviny, taktiež pri Alzheimerovej či Parkinsonovej chorobe. Dobre vplýva aj na toxické poškodenia a zápaly pečene, v ktorej odstraňuje cholesterol a zabráni „ztukovateniu“ pečene. 

 

3. Kurkuma pomáha posilňovať váš kardiovaskulárny systém

Keďže kardiovaskulárne ochorenia patria k najčastejším príčinám úmrtí, vedcov po vyhodnotení klinických štúdií  mimoriadne potešilo zistenie, že už pravidelné podávanie nízkych dávok kurkumy znižuje hladinu zlého cholesterolu LDL a lipidov. Tento účinok, spolu so schopnosťou kurkumínu znižovať zrážanlivosť krvi a zabraňovať tak tvorbe krvných zrazenín, zaraďujú tento antioxidant do skupiny látok potláčajúcich vznik srdcovo-cievnych ochorení, mozgovej porážky a hlbokej žilovej trombózy.

 

4. Zlepšenie trávenia

Nie nadarmo sa hovorí, že tráviaci trakt až z 80% zodpovedá za silu imunitného systému. Črevnú mikroflóru dokáže narušiť dlhodobý nezdravý životný štýl, stres, častá konzumácia alkoholu, cukru, bielej múky a v zásade všetkého čo pre nás nie je prirodzené.

Kurkuma zmierňuje poruchy trávenia, plynatosť a nadúvanie. Kurkumín podporuje tvorbu žlče, čo vedie k lepšiemu tráveniu tukov. Pôsobí tiež proti zápalom žalúdka a tenkého čreva, znižuje tvorbu žalúdočných vredov.

 Dizajn bez názvu (2)

Tipy pre využitie kurkumy vo vašej kuchyni

 

Kurkuma je charakterizovaná ako korenie. Akívna zložka kurkumy je kurkumín, a ten je veľmi dobre rozpustný v tukoch. Preto sa odporúča konzumovať s jedlom/nápojom obsahujúcim tuky, pre účinnejšie vstrebávanie. Naše 3 najlepšie kombinácie sú:

  • Indický prístup a kombinácia s ghee maslom
  • stredomorský a európsky prístup a kombinácia s olivovým alebo kokosovým olejom
  • ayurvédsky prístup a kombinácia s medom

Zároveň je nevyhnutná konzumácia s čiernym korením.  Jedna štúdia preukázala, že čierne korenie zlepšuje vstrebávanie kurkumínu až o 1000%.

 

TIP od nás: Vyskúšajte naše Curcuma Golden Latte/Frappe a pripravte si lahodný a zdravý nápoj z kurkumy, ktorý sa stane neodmysliteľnou súčasťou každého rána alebo dňa.