Moringa oleifera - nutričný zázrak

Určite ste už počuli napr. o ginku, chlorelle či spiruline. Dnes tu máme novú hviezdu medzi rastlinami, o ktorej ste zrejme ešte nepočuli – Moringa

 

Moringa je nižší, večne zelený strom, ktorý rastie najmä v tropických oblastiach Indie, Arábie, Afriky a Karibiku. Medzi jeho najznámejšie druhy patria najmä moringa olejodárna a moringa karibská, ktoré sa pestujú aj na plantážach. Pre domorodých obyvateľov patrí moringa k základným potravinám, ale zároveň je tiež prostriedkom ľudového liečiteľstva a starostlivosti o pokožku.

 

Moringa a jej široké portfólio účinkov na zdravie

Moringa je vysoko cenená rastlina, má pôsobivú škálu liečebných použití s ​​vysokou nutričnou hodnotou. Rôzne časti tejto rastliny obsahujú profil dôležitých minerálov a sú dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov, aminokyselín a rôznych fenolov. Okrem svojich schopností očisťovať vodu a okrem vysokej nutričnej hodnoty je moringa veľmi dôležitá pre svoju liečivú silu.

vysoký obsah vitamínov, najmä A, C, D, E, K a vitamíny skupiny B, minerálnych látok ako vápnik, draslík, železo, meď, fosfor, zinok a ďalšie. Obsahuje tiež esenciálne aminokyseliny a je zdrojom viac ako 40 prírodných antioxidantov.

 Moringa (1)

Užitočné zložky obsiahnuté v moringe majú pozitívny vplyv na mnohé ťažkosti:

  • Reguluje trávenie,pomáha pri zápche a iných tráviacich problémoch. Vďaka tomuto efektu účinkuje aj pri potravinových alergiách a intoleranciách. Znižuje tiež hladinu cukru, pomáha pri cukrovke a problémoch so štítnou žľazou.
  • Spomaľuje starnutie buniek, bojuje aj proti vráskam a rieši problémy s pokožkou.
  • Rieši krvné a cievne problémy ako anémia, vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol.
  • Má protizápalový účinok pri reumatologických ochoreniach a opuchoch, pomáha potláčať bolesť.
  • Posilňuje imunitu vďaka chlorofylu, ktorý okysličuje krv a následne dochádza k zlepšeniu látkovej výmeny a podpore imunity. Jej užívanie slúži ako prevencia proti nachladnutiu a chrípke, ale aj liečbe astmy.
  • Podporuje zdravie pohybového aparátu vďaka mangánu a bóru, ktorý sa zas úspešne využíva pri liečbe stavov súvisiacich s osteoporózou.
  • Podporuje laktáciu, odporúča sa napríklad na naštartovanie laktácie u matiek predčasne narodených detí.
  • Zlepšuje stav pri bolestiach hlavy a migréne, pomáha proti únave a stresu.
  • Podporuje tiež liečbu Crohnovej choroby, pôsobí proti rakovine prostaty a problémoch s obličkami.

Vzhľadom na to, že moringa obsahuje vysokú koncentráciu všetkých živín dôležitých pre ľudský organizmus a vďaka jej blahodárnym účinkom sa moringa právom považuje za jednu zo superpotravín. Ajurvéda používa moringu pri liečení až 300 ochorení.

V našej ponuke nájdete Moringu v práškovej aj kapsulovej forme.