Poznáte baobab? Je právom radený medzi superpotraviny

Témou dnešného článku je prášok z baobabu. Možno ste už počuli priamo o baobaboch (Adansonia digitata), dlhovekých stromoch s hrubými koreňmi a netradične tvarovanými korunami, ktoré sú veľmi rozšírené najmä v Afrike, ale aj Austrálii alebo na Arabskom polostrove. Nás však zaujímajú najmä plody týchto nádherných stromov, pretože sa z nich vyrába prášok, ktorý môžeme zaradiť medzi superpotraviny (podobne ako spirulinu alebo ginkgo biloba).

 

Baobab - strom života?

 

Baobab prášok sa pripravuje z dužiny plodov dlhovekých baobabov. Baobab je opadavý strom z čeľade slezovité, ktorý dorastá do výšky od 5 do asi 30 metrov. Radíme ho medzi najstaršie stromy sveta. Značne rozšírený je napríklad na Madagaskare. Prežíva v sypkých a piesčitých pôdach a odoláva striedaniu suchých a vlhkých dažďových období. Dokáže sa vysporiadať aj s trvalo zavodnenými pôdami. Baobaby sú charakteristické najmä hrubým vysokým kmeňom, ktorého drevo je schopné zadržiavať obrovské množstvá vody. 

 

Plody vzdialene pripomínajú kokosové orechy. Dužina sa v nich vysuší priamo na strome. Potom sa z plodov vyberie, pomelie a vzniknutý prášok sa môže priamo konzumovať.

Baobab prášok teda neprechádza žiadnym umelým sušením, či už teplom alebo mrazom. Je sušený celkom prírodne a je teda aj prirodzene raw (bez tepelnej úpravy, surová strava).

Je charakteristický kyslastou citrusovou aj mierne štipľavou chuťou s nádychom karamelu.

 

 

A čo zdravotné benefity?

 

Prášok z baobabu obsahuje vitamíny a minerály dôležité pre zdravie človeka. A to v oveľa väčšom množstve ako iné druhy ovocia. Napr. v prepočte na 1 gram obsahuje až 6x viac vitamínu C ako pomaranče. Obsahuje viac draslíka ako banán. Je bohatý na vápnik – na jeden gram ho obsahuje dvakrát toľko ako mlieko.

Približne polovicu objemu tvorí vláknina. Podporuje správnu funkciu čriev. Tiež dodáva telu energiu a prispieva k dlhodobému pocitu sýtosti.

V kombinácii s nízkym obsahom tuku to z baobabu robí ideálnu potravinu pri redukčnej diéte.

Prášok z plodov baobabu je charakteristický aj obsahom veľkého množstva antioxidantov a výraznými antioxidačnými účinkami. Vďaka tomu napomáha telo chrániť pred škodlivým vplyvom voľných radikálov a znižuje proces oxidácie v organizme.

Baobab bol v Európe neznámou potravinou a v EÚ sa oficiálne používa až od roku 2007. V posledných rokoch sa stal obľúbený najmä vo Veľkej Británii.

Dizajn bez názvu (1)

Ako používať baobab prášok

 

Čo to sme sa už o baobabe dozvedeli, ako ho teda zaradiť do jedálnička? Odporúčaná denná dávka predstavuje zvyčajne 1 až 3 lyžičky, vždy však treba dodržiavať pokyny k dávkovaniu uvedené na obale produktu. Môžete ho jesť podľa chuti, najjednoduchšie je pridať ho do raňajkovej kaše, smoothie alebo jednoducho rozmiešať vo vode.

  • Rozmiešajte 1 – 2 polievkové lyžice vo vode alebo ovocnej šťave a vypite ako chutný nápoj.
  • Pridajte ho do jogurtu alebo smoothie.
  • Zamiešajte jednu polievkovú lyžicu do raňajkovej kaše alebo müsli.
  • Pre vysoký obsah vlákniny s ním dokonca môžete zahustiť omáčky alebo džemy.

Nápoj z prášku baobab je vhodné vypiť po zvýšenej fyzickej námahe alebo potení, napr. po behu. Obsahuje totiž elektrolyty (horčík, draslík) a je prírodnou alternatívou k umelým iontovým nápojom.

Baobab prášok vyskúšajte, ak vás trápi znížená imunita, nedostatok vlákniny a nepravidelné vyprázdňovanie alebo tiež v obdobiach zvýšenej záťaže organizmu, napríklad počas choroby či v stresovom období. Rovnako ho môžete do jedálnička zaradiť ako súčasť zdravého stravovania.