Xylitol - náhrada klasického cukru?

Cukry sú sacharidy, ktoré sú obsiahnuté v mnohých rastlinách. Ľudia ich odjakživa využívali ako sladidlá a dochucovadlá. Cukor je témou číslo jeden v mnohých diskusiách o zdravej výžive. Poznáme cukor či už z cukrovej repy, trstinový, kokosový alebo cukor z kokosových paliem či brezový. Takisto je obsiahnutý v rôznych sirupoch či už v javorovom alebo agávovom.

 

Rozdiely medzi jednotlivými sladidlami spočívajú najmä v obsahu glukózy, fruktózy a najmä v tom, do akej miery ovplyvňujú hladinu cukru v krvi. Tým pádom má každý jeden typ sladidla svoje výhody a nevýhody. Takisto sa o každom type vedú polemiky, do akej miery je zdravý daný cukor, pre koho je vhodný, prípadne nevhodný. Nie je to tak dlho, čo sa intenzívne začalo zaoberať práve brezovým cukrom.

Brezový cukor, ktorý nazývame aj xylitol, pochádza z brezovej šťavy. Xylitol má konzistenciu rovnakú ako kryštálový cukor. Pripisuje sa mu veľa pozitívnych účinkov, a to najmä to, že aj napriek sladivosti má menej kalórií a nízky glykemický index. Toto v praxi znamená, že tento typ cukru je vhodný aj pre diabetikov.

xyli eukalyptus-tubus

Xylitol a vplyv na zuby

Vyše tridsaťpäťročné pravidelné klinické testy potvrdzujú, že pre zuby je xylitol najlepším sladidlom, a 5-uhlíkové zloženie je kľúčom k jeho úspechu. 6-uhlíkové zloženie ostatných polyolových sladidiel, ako napríklad sorbitolu, môžu baktérie v ústach metabolizovať, výsledkom čoho je kyselina spôsobujúca zubný kaz. V podstate sa ukázalo, že xylitol znižuje výskyt zubného kazu o 80 percent.

Ďalej sa zistilo, že xylitol:

 

  • obmedzuje vznik zubného povlaku
  • zabraňuje kazu tým, že zabraňuje vzniku kyseliny v povlaku
  • podporuje remineralizáciu zubnej skloviny
  • pomáha pri pocite sucha v ústach

 

NOVINKA· XYLI.care Dental Candy sú cukríky vyrábané prírodným kryštalizačným procesom z čistého brezového cukru - xylitolu. Cmúľaním po jedle neutralizuje kyslé prostredie v ústach priaznivé pre vznik zubného kazu.

Výhody a účinky xylitolu:

  • Má nízky glykemický index.
  • Má menej kalórií.
  • Nezvyšuje hladinu priameho cukru v krvi.
  • Neobsahuje fruktózu (ktorá má negatívny vplyv na pečeň).
  • Neprekysľuje organizmus.
  • Pozitívne ovplyvňuje trávenie.
  • Neprispieva k vytváraniu zubného kazu.
  • Je relevantnou náhradou za klasický cukor.

 

 

Nevýhody a nežiaduce účinky:

  • Neobsahuje žiadne vitamíny či minerálne látky – nemá žiadnu nutričnú hodnotu.
  • Môže spôsobiť nafukovanie či hnačky.
  • Je toxický pre zvieratá.
  • Nie je vhodný pre ľudí so syndrómom dráždivého čreva.
  • Nie je to nekalorické sladidlo.

 

Všetko s mierou

Tým, že xylitol má skutočne nízky glykemický index si niektorí ľudia myslia, že ho môžu skonzumovať koľko chcú. Aj pri jeho konzumácii však treba dbať na správne množstvo, pretože všetkého veľa škodí a brezový cukor nie je výnimkou.