Chcete zlepšiť svoje trávenie? Poradíme vám, ako na to!

Črevá a celkovo celý tráviaci systém zvykne byť pomerne háklivý na rôzne nepriaznivé vplyvy. Práve z tohto dôvodu je potrebné posilnenie všetkých funkcií trávenia, aby ste sa vyhli akýmkoľvek zdravotným komplikáciám. Tie sú v podobe plynatosti, pálenia záhy, zápchy, hnačky či žalúdočných ťažkostí.

 

Ak chcete mať zdravé trávenie, bez akýchkoľvek komplikácií, máme pre vás niekoľko odporúčaní. Najskôr si však povieme niečo k tomu, prečo sa funkcie tráviaceho systému môžu zhoršiť. Dôvodov môže byť hneď niekoľko. Napríklad, zlá životospráva, nedostatočný pohyb či pridružené ochorenia. To všetko môže mať vplyv na vaše trávenie.

 

Neskôr vznikajú komplikácie, ako napríklad pálenie záhy, zápcha, hnačka a mnoho ďalších. Preto, ak sa týmto tráviacim problémom chcete vyhnúť, mali by ste sa inšpirovať nasledujúcimi odporúčaniami, ktoré sú aj vedecky podložené.

Prijímajte dostatok vlákniny

Je známe, že vláknina má obrovský vplyv na priaznivé funkcie trávenia. Dokáže absorbovať vodu a napomáha aj pri zvyšovaní objemu stolice. Preto by ste mali prijímať čo najviac vlákniny. Nachádza sa napríklad v potravinách, ako sú orechy, strukoviny, otruby, zrná či semená.

Vo väčšom množstvo sú však obsiahnuté práve vo výživových doplnkoch. V tomto prípade vám odporúčame balíček pre zdravé trávenie. Podporuje črevnú mikroflóru, a to vďaka obsahu vlákniny, ale aj iných zdraviu prospešných látok.

Naša rada: Pri výbere výživových doplnkov na podporu trávenia sa zamerajte najmä na zloženie. Daný prípravok by mal totiž obsahovať výlučne prírodné zložky, ktoré sú zdraviu prospešné. Cena v tomto prípade nezohráva veľkú rolu. Prihliadajte skôr na účinky a zloženie výživového doplnku a nezabúdajte na to, že nenahrádza pestrú stravu.

Chcete zlepšiť svoje trávenie Poradíme vám, ako na toa

Zmeňte svoje stravovacie návyky

Ak máte dlhodobo tráviace problémy, dôvod môže spočívať práve vo vašom stravovaní. Rafinované cukry, jedlá plné tukov a príliš veľké solenie. To všetko môže zhoršiť funkcie trávenia. Takýto druh stravovania zvyšuje riziko vzniku zápalu čreva, Crohnovej choroby a v neposlednom rade podporuje rast i množenie škodlivých baktérií.

Preto uprednostnite stravu s vysokým obsahom vitamínov, minerálov, bielkovín a vlákniny. Do svojho jedálnička zaraďte viac zeleniny a ovocia. Odporúčame vám dodržiavať aj pitný režim. Ten má tiež veľký vplyv na tráviace funkcie.

Eliminujte stres a napätie

Na trávenie vplýva aj psychika. Preto, ak máte často stres a pociťujete nátlak, môže to viesť k tráviacim ťažkostiam. Najčastejšie vznikajú žalúdočné vredy. Je preto dôležité eliminovať stres. Napríklad tým, že do svojej rutiny zaradíte relaxáciu.

Niektorí ľudia vypnú myseľ a prídu na iné myšlienky práve pri pohybe. Preto si neváhajte nájsť fyzickú aktivitu, ktorá vás bude baviť. Môže ísť o beh, fitness cvičenie či tanec. Na tom nezáleží, dôležité je, aby ste sa zbavili stresu. Uvidíte, že ak budete robiť niečo, čo vás napĺňa, vaše zdravie sa po všetkých stránkach zlepší.

B0D62F36-7482-4F7C-B5BD-0A8BE1DC4A2D